Monday, December 19, 2011

Teetä tuulen mukana

Teen juonnin alkuperästä on monia tarinoita, mutta ei historiallista varmuutta. Yhden tarinan mukaan Kiinan toisen keisarin, Shen Nungin kuumaan vesikuppiin lensi tuulen mukana teelehti vuonna 2737 eaa. Hän havaitsi juoman hyväksi ja näin alkoi maailmassa teen juominen, joka jatkuu edelleen.


Teepensas kasvaa luonnonvaraisena Itä- ja Etelä-Aasiassa. Ensimmäiset teen juontia koskevat kirjalliset merkinnät ovat Kiinasta noin 1000 eaa. Sen kasvatusta tehostettiin 400–600 eaa, kun teen lääkinnällinen käyttö Kiinassa lisääntyi. Teehen lisättiin varmemmaksi vakuudeksi myös sipulia, inkivääriä, mausteita tai appelsiinia.


Myös Japani oli tärkeää teealuetta jo varhain: buddhalaismunkit toivat teelehtiä Kiinasta Japaniin ja pian siitä tuli arvokasta kauppatavaraa. Niin kuin kaakao Etelä-Amerikan Amazonilla, Japanissa tee oli aristokraattien juomaa. Japanilainen teekulttuuri seremonioineen, taiteineen ja filosofioineen kehittyi 1400–1500 -luvulla.


Teekasvin maailmanvalloitus kävi kuitenkin Euroopan kautta. Portugalilaiset laivasivat sitä Eurooppaan maailmanvalloitustensa aikaan 1500-luvulla, samoihin aikoihin kuin Amazonilta tuotiin kaakaota. Tuolloin sitä kutsuttiin nimellä chá.

No comments:

Post a Comment