Thursday, December 22, 2011

Kahvia tai avioero!

Kahvin alkukoti on Afrikassa ja Arabiassa. Kahvia alettiin tuoda Eurooppaan samoihin aikoihin kuin kaakaota ja teetäkin: 1600-luvun laajeneva maailma näkyi eksoottisina, höyryävinä juomina varakkaimpien ihmisten kupeissa.

Ensimmäinen suomalainen, joka on maistanut kahvia, oli turkulainen kamaripalvelija Axel Käg. Hän oli vuonna 1637 työmatkalla Persiassa isäntänsä Schleswig-Holsteinin herttuan seurueessa ja sai silloin kahvia juodakseen.

Niin kuin kaakaota ja teetäkin, myös kahvia arvostettiin aluksi erityisesti lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi: se piristi oloa ja virkisti ajatuksia siinä missä olut sumensi niitä – olut oli Suomessakin pitkään tärkein ruokajuoma, ja kahvi selvitti pöhnäistä päätä.

Kahvin käyttöä on monissa maissa eri aikoina kuitenkin yritetty säädellä ja rajoittaa. Ruotsin kuningaskunnassa kahvinjuonti oli suorastaan lailla kielletty kahteen otteeseen 1750–1760-luvuilla. Syynä tähän oli se, että kalliin mutta huippusuositun tuotteen ostaminen ulkomailta verotti liiaksi maan valuuttavarantoja.

Kahvia tarjolle tai avioero!


Muissa maissa kahvinkeitin saattoi porista vain miehille, jotka hoitivat kahviloissa liiketoimiaan; jossakin lääkärit olivat kokonaan kieltäneet kahvin juonnin synnyttämättömiltä naisilta, lääketieteellisistä syistä. Turkissa taas naisilla oli niin suuri oikeus kahvikupilliseensa, että jos se evättiin, avioero oli perusteltu.

1800-luvulla kahvi alkoi yleistyä rahvaankin parissa, vaikka se edelleen kallista herkkua olikin. Vuonna 1914 keksittiin ensimmäinen kahvinkeitin. Kahvin ympärille on kautta maailman kehittynyt tapakulttuuria, joka on sitonut sen tiiviisti arkeen ja juhlaan.

Suomessakin se oli niin tärkeää, että kun sota-aikoina ei saatu riittävästi oikeaa kahvia, piti valmistaa korviketta mistä milloinkin niin kuin leivästä konsanaan. Sotien jälkeen kahvipaketti oli pitkään kelpo tuliainen kylässä käydessä.

Kahvi on nykyään yksi maailman suosituimmista juomista. Suomalaiskodin kahvinkeitin pulputtaa useimmiten vaaleapaahtoista kahvia, muu Eurooppa suosii tummaa. Suurin osa Suomessa nautitusta kahvista tuodaan tätä nykyä Afrikasta.

No comments:

Post a Comment