Sunday, December 18, 2011

Kaakao on kuninkaiden juoma

Ihmiset ovat nauttineet kaakaota virkistyksekseen jo tuhansia vuosia. Kaakaopapujen makeaa sisusta on pureskeltu ja siitä on keitetty juomaa. Se ei kuitenkaan ole ollut kaiken kansan herkku vaan ylellisyystuote, jota on käytetty maksuvälineenä ja jota on tarjoiltu ylimystölle.


Amazonin sademetsissä kaakaopuun hedelmiä on poimittu arkeologien mukaan jo 6000 vuotta sitten, ja vähitellen siitä tuli suosittua kauppatavaraa Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden keskuudessa. Kaakaopapuja käytettiin myös vaihdon välineenä, pikkurahana. Olmecit alkoivat viljellä kaakaopuita jo noin 1500 eaa. Eniten tietoa kaakaopapujen käytöstä ja arvostuksesta on säilynyt maya-kansalta, joiden laaja valtakunta sijaitsi nykyisten Guatemalan ja Hondurasin tienoilla. Kasvin nimikin, jota käytetään nykyisin ympäri maailmaa, on peräisin mayojen kielestä: he kutsuivat sitä nimellä kakow. Kaakaota tarjoiltiin ylimystölle ja se oli niin arvokasta, että se kelpasi uhriksi jumalillekin. Mayojen jälkeen valtaan astuivat atsteekit, mutta kaakaon arvostus pysyi ennallaan.

Euroopassa ensimmäinen kaakaojuoma keitettiin 1544 ja sen sai nauttia Espanjan prinssi Filip. Jo Kristoffer Kolumbus, joka purjehti Etelä-Amerikan vesillä 1502, oli havainnut mayojen käyttävän ”mantelin kaltaisia papuja” rahana, mutta hän ei tutustunut kasviin tarkemmin. Hernando Cortés sen sijaan varmasti sai maistaakin kaakaota noin 40 vuotta myöhemmin. Hän liittoutui atsteekkien vihollisten kanssa ja murskasi Moctezuma II:n, liekö voitonmaljoissa kohoteltu kaakaota? Cortésin ansioksi luetaan usein kaakaon tuominen Eurooppaan, mutta rahtikirjat eivät todista väitteen puolesta. Ensimmäinen muistiin kirjattu kaakaohetki koitti, kun kekchi-kansan delegaatio vieraili Espanjassa tervehtimässä prinssi Filipiä. Heidän lahjojensa mukana oli valmiiksi keitettyä ja vaahdotettua kaakaota.

Tämän jälkeen kaakao saavutti suosiota espanjalaisten ylimysten keskuudessa. Kaakaota käytettiin ensialkuun lähinnä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eteläamerikkalaiseen tapaan nautittuna se olikin kitkerä lääke, sillä sitä ei makeutettu lainkaan. Espanjalaiset kehittivät reseptiä omaa makuaan vastaavaksi ja lisäsivät siihen ruokosokeria, vaniljaa ja kanelia. Kesti vielä lähes sata vuotta ennen kuin muut eurooppalaiset – ranskalaiset ja englantilaiset – pääsivät kaakaon makuun.

Englantilaiset merirosvot olivat leviämisen tulppana: eräätkin polttivat koko espanjalaisen laivalastillisen arvokkaita kaakaopapuja luullen niitä lampaanpapanoiksi. 1600–1700 -luvulla juoma saavutti Italian, Ranskan, Englannin ja Skandinavian. Sen jälkeen juoman suosio on kasvanut vauhdikkaasti ja nyt Amazonin kuninkaiden ja ylipappien ylellinen juoma on levinnyt kaikkialle maailmaan: kahviloihin, kotien aamiaispöytiin ja pilkkiavantojen reunalle.

No comments:

Post a Comment