Sunday, December 18, 2011

Suklaata kulutetaan yli neljä miljoonaa tonnia

Etelä-Amerikan sademetsistä kotoisin olevat kaakaopavut nautittiin juomana aina 1800-luvulle saakka. Juoman nimi oli mayojen kielellä ''xocolatl'' ja ympäri maailmaa tunnettu sana “chocolate” tulee Meksikon intiaanien sanasta, jossa yhdistyivät ''choco'' (vaahto) ja ''atl'' (vesi).


Vuonna 1828 hollantilainen kemisti Konrad van Houten keksi, miten kaakaovoin ja kaakaoöljyn sai eroteltua tarpeeksi hyvin niin että kaakaopavuista voitiin tehdä jauhetta. Parikymmentä vuotta myöhemmin Englannissa Joseph Fry & Son -nimisessä kaakaotehtaassa – jossa kaakaon jauhamiseen käytettiin jo teollista höyrykonetta – kaakaojauheesta saatiin valmistettua ensimmäiset suklaapatukat.


Alunperin kaakaota ei maustettu mitenkään tai sitä maustettiin chilillä. Sen kuului olla kitkerää. Euroopan hoveissa lääkkeeksi nautittua kaakaota alettiin jo varhain maustaa esimerkiksi vaniljalla ja kanelilla. Noin 300 vuotta Euroopan mantereen ensimmäisen kaakaokupillisen jälkeen Sveitsissä tehtiin suuria innovaatioita suklaan suhteen. 1860-luvulla keksittiin maitojauhe, joka sekoittui hyvin suklaaseen. Näin saatiin pehmeän makuista maitosuklaata. 1913 siellä kehitettiin ensimmäinen suklaakonvehti: suklaakaramelli, jossa oli punssitäyte.


Suklaa ja muut kaakaopavuista jalostetut tuotteet ovat ihmiskunnan suuressa suosiossa ympäri maailman. Nykyisin suurin osa sen raaka-aineesta tuotetaan Länsi-Afrikassa. Kaakaopapuja kuluu nykyisin maailmassa vuosittain yli 4.000.000 tonnia.

No comments:

Post a Comment